Skip to main content
Allmänt

Fler frågor är svaret!

If we brainstorm in questions, will lightning strike?
(Yes, hopefully!)

Att innovationer föds av människor som vägrar köpa det vedertagna och istället ifrågasätter ”sanningen” kan nog de flesta skriva under på. Så varför ställer vi så få frågor?

Som barn ställde vi flera hundra frågor om dagen. För att vi var nyfikna. Men vad hände sen? Slutade vi vara det? Och hur ska man kunna hitta nya spännande lösningar om man inte ifrågasätter det redan vedertagna?

I journalisten och innovationsexperten Warren Bergers fascinerande bok ”A more beautiful question” beskriver han vilken kraftfull källa frågor är för att identifiera och lösa problem och hitta nya omvälvande lösningar.

Tyvärr hämmar den moderna affärskulturen mycket av ifrågasättandet. Folk erkänns och belönas utifrån de svar de levererar, snarare än de frågor de ställer. Men det är ett högt pris som denna anti-frågekultur i näringslivet betalar. Företag som ignorerar frågor blir till slut ganska närsynta. De misslyckas med att se möjligheter, trender och hot.

Berger visar hur rätt frågor ger bättre svar, i allt från utvecklandet av en varumärkesstrategi till de små dagliga besluten. Google, Netflix och Airbnb finns med som framgångsrika exempel på hur frågekulturen är en del av dessa företags dna.

blogg_2015

Behöver du hjälp med rätt frågor? Fråga oss!

Frågor på det?