Skip to main content

Digitala kanaler växer kraftigt och står idag för mer än 40% av mediekakan (IRM, 2016). Snabbast av allt växer programmatic, eller programmatic advertising. Programmatic står idag för 51% av all displayannonsering och förväntas öka till 58% under 2017, allt enligt Zenith´s Programmatic Marketing Forecast.

Vad innebär då programmatic advertising och hur skiljer det sig från traditionella mediaköp online? Programmatic är kort och gott ett nytt sätt att handla digital annonsering som är automatiserat. Istället för att manuellt ringa runt till alla sajter man vill synas på och förhandla priser kan man idag sköta allt detta via en plattform som kallas för ”Demand Side Plattform”. Mer eller mindre alla sajter är idag uppkopplade till denna vilket gör det smidigare och mindre tidskrävande än att köpa annonsering på ett traditionellt sätt. Detta är bara en fördel. Den absolut största fördelen enligt min erfarenhet, och som många kanske inte tänker på, är att man utifrån data och insikter kan styra annonseringen på ett smart sätt. Istället för att köpa alla annonsvisningar på en sajt kan man köpa endast de visningar som syns mot den målgrupp jag vill nå.

Om min målgrupp bara finns i ett mindre geografiskt område kan jag styra annonseringen mot dem. Jag kanske också vill nå personer som har ett visst beteende i sökmotorer – exempelvis de personer som sökt på tjänster och produkter som min verksamhet erbjuder. Då kan jag styra annonseringen mot dessa.

Eller vill du hitta nya kunder (tvillingar) som liknar nuvarande målgrupp? Via programmatic finns olika möjligheter att uppnå detta. Eller vill du bara nå en viss storlek på företag i en internationell lansering. Inga problem.

Möjligheterna inom programmatic är många och tekniken gör att konverteringen från displayannonsering kan öka kraftigt. Och höga, mätbara resultat är självklart den främsta anledningen till att programmatic växer så kraftigt hos annonsörer världen runt.

Vill du veta mer om hur ert verksamhet kan använda programmatic advertising på ett smart sätt kontakta oss gärna för ett förutsättningslös diskussion.

Joakim Ebstein