Skip to main content

Det digitala landskapet har drastiskt förändrat köpprocessen för både dagligvaror och producentvaror. Idag har internet gett köparen nästan oändliga möjligheter, både att hitta och utvärdera tänkbara lösningar, hitta leverantörer med rätt profil och göra ett antal strategiska val på väg mot en slutlig lösning. Forskarna hävdar att dagens B2B-köpare tar sig genom upp till 70% av köpprocessen på egen hand, utan att ha någon som helst personlig kontakt med tänkbara leverantörer.

Slaget om köparen står och faller med din digitala närvaro, som måste reflektera dig som leverantör på samma sätt som den bäste säljaren du har idag. När den potentiella kunden gör en stor del av valet på egen hand måste han hitta en helt annan typ av fördjupande information online, inte minst möjlighet att enkelt hitta i produktsortimentet och kunna jämföra olika alternativ. Undersökningar visar att möjligheten att själv jämföra kan öka snittintäkten per kund med 17%.

Ett företag som har förstått detta är SSAB. Företagets ”Steel selector” låter kunderna utforska produktsortimentet, jämföra olika alternativ och får en rekommendation vilken produkt som passar bäst till det angivna problemområdet.

Vill du veta hur SSAB tänkt när de utvecklat sin lösning? Se en intressant presentation av Lene Sundegård, Digital Marketing Manager på SSAB och Cristoffer Crusell från Webbyrån Petra här.