Skip to main content
Kommunikation/ReklamPyramidStrategi

Fem tips för att skapa ett starkt kommunikationsbudskap

Syftet med all marknadskommunikation är att skapa uppmärksamhet och preferens – samt leda till handling. Här följer fem enkla tips som hjälper dig att skapa eller utvärdera bra kommunikation.

  1. Du har bara några sekunder på dig att fånga intresset. I snitt läser fem gånger fler rubriken än brödtexten. Därför ska det viktigaste budskapet finnas i rubriken – inte gömmas undan i brödtexten.
  2. Bild och rubrik ska förstärka och komplettera varandra – inte säga samma sak.
  3. Reklamens uppgift är att informera, skapa behov och föra köpprocessen framåt – inte att underhålla. En ordvits som vissa älskar, tycker andra är löjlig. Försök inte vara rolig – du kommer garanterat att reta vissa.
  4. Utnyttja bildtexter flitigt – de är mer lästa än brödtexten och gör det möjligt att ladda din reklam och din webbplats med bra sökord.
  5. Låt alltid materialvalet avspegla ditt företag – vill du sälja kvalitet så måste allt du gör andas kvalitet. Tabellen nedan visar hur budskapet i en annons uppfattas när annonsen antingen förs in i en tidning som trycks på dåligt papper, eller förs in i en tidning som är tryckt på papper av god kvalitet. Stora skillnader!

 

Intressant? Läs mer i kapitel 8 av ”Business to Business 2.0” – den första läroboken om marknadsföring och reklam i den digitala tidsåldern.