Skip to main content

I veckan presenterade regeringen ett stödpaket till bilindustrin där 28 miljarder sattes av för olika åtgärder – allt för att rädda våra två en gång så framgångsrika bilföretag och hundratusentals anställda hos underleverantörer.

I vår fria marknadsekonomi kan man tycka mycket om statligt stöd – vem ska få och vem ska inte få och var går gränsen för statens skyldigheter – men det fantastiska är att det finns ett enkelt sätt för regeringen att stödja svensk industri utan att det kostar en krona.

Veckan före krispaket höll Maud Olofsson en presskonferens där hon karskt konstaterade att försäljningen fick bilindustrin själv ansvara för. Sant, men bara delvis. Det prekära är att Maud leende lämnade konferensen glatt vinkandes och hoppade in i en ––– BMW. Hur man som svensk näringsminister, liksom resten av regering och riksdag, kan välja bort att köra en svensk bil är oförståeligt och oförsvarligt – en skam för en näringsminister.

Har ingen någonsin påpekat principen att föregå med gott exempel? Vi har två svenska biltillverkare i världsklass – och självklart ska alla som har ansvar för att utveckla Sverige visa upp svenska produkter med stolthet. Lika självklart som att man flyger SAS när det går och talar väl om H&M, IKEA och alla andra fantastiska företag vi har i det här landet.

Så visa att du bryr dig om Sverige Maud, och kör en svensk bil!