Skip to main content

Institutet för språk och folkminnen tillhandahåller en synnerligen omfattande och lärorik webbplats, www.sprakvard.se. Här får vi språknördar (eller heter det spraknord 😉 svar på alla våra funderingar. Dessutom svar på funderingar vi inte visste att vi hade. Så till exempel ser jag till min glädje att Månadens dialektord är “hurven”. Ordet kommer från mina barndomstrakter – Västerbotten – även förekommande i Ångermanland och Härjedalen. Hurvas gör vi nu i november, eller kan du komma på ett bättre ord för den här småfrusna känslan vi får av fuktkalla vindar? När man småfryser inomhus och drar ner tröjärmarna för att försöka få upp kroppstemperaturen? Tänkte väl det. Hurven är ett bra ord.

Institutet konstaterar att ordet “coach” (månadens nyord) är ett slitet begrepp. Ordets ursprungliga betydelse är “kusk”. Nuförtiden vill vi ju gärna ha en kusk som håller tömmarna i alla möjliga sammanhang när vi inte litar på vår egen förmåga att tänka och fatta beslut. Därav alla karriärcoacher, livsstilscoacher, träningscoacher och, håll i er, klimatcoacher. Den minsta gemensamma nämnaren för alla dessa coacher är väl att de i mindre eller högre grad kan betecknas som lycksökare som ser till att ta rejält betalt för sina tjänster.

Det är fantastiskt att det finns något som Institutet för språk och folkminnen. Här har vi alla en riktig språkcoach som inte ens tar betalt för att sprida sin visdom – och som lämnar fältet fritt för alla att tänka själva och språket att utvecklas. Till sist, var uppmärksam på kantbollar.