Skip to main content
Allmänt

Falska Facebookgrupper – förvånad?

Falska Facebook-grupper är på tapeten och bestörta drabbade talar ut i media. Fenomenet kallas “trolling” och är den nya tidens bus, skulle man kunna säga. Ungefär som att lägga häftstift på frökens stol eller panga en dora med slangbellan.

Att “trolla” kan till exempel gå ut på att man i en diskussionsgrupp utger sig för att vara någon annan och ha helt andra åsikter än de som omfattas av majoriteten i gruppen.

På Internet, som på de flesta övriga platser utgår man från att folk i allmänhet är ärliga och verkligen är vad de utger sig för att vara. Men på Internet, precis som i verkliga livet, är det inte alltid så…

“Trollare” tycker det är roligt att skapa moralpanik, vilket är ganska enkelt. Man kan till exempel omvandla namnet på en Facebook-grupp mot pedofili till en grupp som omhuldar pedofili. (Vad en Facebook-grupp mot pedofili gör för reell nytta mot pedofili är en annan, men också intressant diskussion…)

På Internet, liksom i alla andra sammanhang, ska man vara noga med hur man syns och varför. Detta är naturligtvis lika viktigt för företag som för hur man personligen väljer att närvara i sociala media.

Under 2010-talet kommer Internet ännu mer bli en egen värld, och samtidigt mer och mer allas värld. Då är det viktigt att en gång till och alltid påminna sig om att det största hotet mot din personliga integritet är du själv.

För företag gäller detsamma. Se och lär av till exempel Telia i följande exempel från Twitter:

@Telia_service: Fr om idag tar vi inte betalt för sms till hjälporg m hjälp till Haiti+vi skänker 5 kr/SMS till katastrofhjälp för Haiti