Skip to main content

När internet dök upp i början av 1990-talet var de flesta hemsidor globala och på engelska (det heter ju worldwide web…). Det duger tyvärr inte idag.

Lika självklart som att din säljare i ett visst land pratar det lokala språket, lika självklart är det att din webbsida måste finnas på lokalt språk om du är seriös med din lokala närvaro på marknaden. Lokalt språk på webbsidan anpassat efter sökkriterier är också en förutsättning för att SEO ska fungera. Potentiella kunder söker på sitt lokala språk och förutsätter att hitta information på sitt lokala språk.

Och här finns en outnyttjad potential att sticka ut. Den genomsnittliga webbsidan för större företag finns idag på sex språk medan undersökningar visar att den borde finnas på 14 språk för att täcka in det grundläggande marknadsbehovet.

Jobbigt, jobbigt – men inte längre
Extremt tidskrävande tänker du säkert. Bara att få grundspråken på plats ses ofta som ett stort och komplext projekt – att hålla webbsidor på 14 språk uppdaterade snarast som en mardröm.

Men idag har automatisering gjort saker betydligt enklare. Flera översättningsföretag har idag utvecklat moduler som går att integrera med de vanligast förekommande CMS-plattformarna där uppdateringar av innehåll med automatik exporteras, översätts, importeras igen och publiceras.

Ansvar och informationsstruktur
Kombinerar man automatiskt stöd men en smart informationsstruktur och -ansvar blir den lokala webben helt plötsligt överkomligt. Olika länder kan dela på språk och visst centralt producerat innehåll.

Det går i de flesta fall inte att lämna över allt ansvar till det lokala bolaget som ofta saknar tillräckliga resurser. Istället är det ofta klokt att definiera globalt innehåll som utvecklas centralt, översätts och publiceras på alla språk som ett flertal länder kan dela på, och lokalt innehåll som skapas och publiceras lokalt i respektive land.

Intressant? Läs mer i kapitel 5 av ”Business to Business 2.0” – den första läroboken om marknadsföring och reklam i den digitala tidsåldern.