Skip to main content
Interaktiva media/InternetPetraPyramidStrategi

Virtual Reality – snart “Your Reality”?

 

VR-applikationer är ett område som utvecklas starkt, främst tack vare att de enheter som ska användas idag är lika kraftfulla som en liten dator. Med Microsoft HoloLenses som exempel har användaren en full dator tillgänglig utan att behöva använda händerna.

”VR-applikationer” delas idag upp i fyra applikationsområden:

  • Virtual reality (VR) där du kliver in i en helt virtuellt skapad värld
  • Mixed reality (MR) där virtuella objekt, t ex hologram, kombineras med verkligheten
  • Augmented reality (AR) är verkligen förstärks genom t ex instruktioner hur du ska navigera
  • 360 video som är den enklaste formen som idag går att skapa enkelt och billigt genom t ex en Google-kamera

 

Var ska man då använda VR? Snart överallt är den enkla sanningen. Idag finns de flesta applikationer på mässor eller i butiker för att skapa en upplevelse runt varumärket. Inom B2B kan VR användas för att demonstrera stora produkter (tom gå in i dem). Ett område som redan exploderat är service. Genom VR får en servicetekniker tillgång till hela företagets kunskap och servicearbetet blir upp till 50% snabbare. Bland annat Thyssen Krupp har försett samtliga sina servicemedarbetare Microsoft HoloLense med fascinerande resultat.

Men det stannar inte vid visuella upplevelser, utan nästa steg är att även upplevelsen blir flerdimensionell genom sk haptic teknik. Har du en iPhone 7? Då vet du säkert att den stora navigeringsknappen på telefonen inte är en knapp – den bara känns så (annars prova att stänga av telefonen och trycka på den…). Denna typ av teknik kommer snart att genomsyra alla upplevelser där du inte bara kommer att se spännande saker utan också kunna känna och t ex dofta dem. På Tivoli i Köpenhamn gör redan VR en av berg-och-dalbanorna ännu mer spännande. Det finns virtuella nöjesparker där du själv bestämmer vad du vill roas av. Och det är bara början. VR är snart din realitet.

 

Vill du lära dig mer om hur du omvandlar VR till ett kraftfullt marknadsinstrument? Välkommen till Pyramids digitalseminarie i Båstad.