Skip to main content

Dagens kunder söker upplevelser och hatar ”clunkyness”.

Clunkyness är ett engelskt begrepp som jag tycker väl beskriver problemet som finns på många webbsidor. De är ologiska och kräver att du gör samma sak flera gånger – istället för att t ex komma ihåg val du gjorde tidigare i processen. Det tar tid och är irriterande. Ett exempel är att Postnord absolut inte kan leverera hem om gatuadressen är korrekt men inte postnumret. Ingen förstår logiken, mer än möjligtvis de själva.

Kundupplevelse är ungefär den raka motsatsen. Bygg in oväntade trevligheter i din leverans. Ett försäkringsbolag gjorde det fantastiskt. Om du svarade nej på frågan om någon blev skadad vid olyckan fick du en kort kommentar ”Vad skönt, då är det bara pengar det handlar om”.

För att förstå och möta kundens behov krävs en grundlig analys av alla touchpoints, fysiska och digitala, i resan mot köp och nöjdhet. I de tidiga faserna av kundresan är det ofta marknad som äger kanalerna för att i nästa steg övergå till försäljning och därefter till eftermarknad. Kundresan innehåller ofta mer än 20 interaktioner med den presumtiva kunden som idag t ex förutsätter att information som är lämnad i ett steg inte ska behöva upprepas . I många företag saknas ett samlat grepp om kundresan och dess touchpoints – en stor potential till förbättring.

Vill du göra en resa tillsammans?