Skip to main content

Högaktuellt i dessa tider är onlinemötet. Den där formen för yrkesmässigt utbyte vi aldrig valde som förstaalternativ förut, men som idag är ett måste. Mötet vi hade ont i magen inför och gäspade oss igenom har blivit standard. Så hur gör man för att vända mediet till sin fördel i ett säljsamtal eller annan viktig presentation?

Det är förvånansvärt enkelt. Det finns två grundläggande skillnader mot det fysiska mötet som förklarar nästintill hela utmaningen:

1. Energiöverföringen mellan deltagarna går ner till nära noll
2. Den intuitiva synkroniseringen av samtalet försvinner

Vi människor kommunicerar till största del bortom vad vi säger. Siffrorna varierar, men någonstans strax under eller över 50 % av vår kommunikation sker via kroppsspråk, runt 40 % via röst och tonläge, och bara i runda slängar 10 % genom ord.

Ett onlinemöte filtrerar alltså i värsta fall bort 90 % av vår förmåga att göra oss förstådda, förstå andra och mötas i samtalet. Har vi inte kameran på försvinner allt kroppsspråk och att upptäcka tonfall och nyanser i rösten låter sig långt ifrån alltid göras. Vi nöjer oss tvärtom glatt med ”Jo, vi hör dig ganska bra.”. Och när vi inte kan se varandra och intuitivt känna in turordningen i gruppen, trampar vi varandra på tårna i dansen. ”Jag…”, ”Nej, kör du…”, ”Nämen, du först…”.

Så vad ska man göra då? Hur lär man sig att bemästra onlinemötets utmaningar? Vi har alla fått tips om teknik och olika plattformar de senaste veckorna, men verktygen utgör bara huret, inte vadet.

För det allra viktigaste är att etablera social kontakt. Fokusera mindre på ditt innehåll och mer på att nå fram till människorna på andra sidan. Var personlig och lyhörd, säkerställ att alla har loggat in mentalt och bjud på dig själv. Ställ en fråga, gör en paus och be någon dra sitt tråkigaste skämt, bryt med en gemensam bensträckare, var mänsklig. När vi är i ett fysiskt möte utstrålar vi vår personlighet utan att anstränga oss, vilket bygger förtroende och förutsägbarhet, vilket i sin tur leder till social trygghet i gruppen.

I onlinemötet är det därför avgörande att du etablerar forumet som en trygg plats där alla är viktiga. Där ingen riskerar social kyla, awkwardness eller utstötthet. Det icke-fysiska rummet behöver ha lika högt i tak som ert konferensrum. Lyckas du med det ska du se att det inte blir tyst som i ett svart hål nästa gång du ställer en fråga. Du kanske till och med får ett virtuellt leende tillbaka (jodå, de hörs faktiskt ibland).

Ps. Vi har satt ihop 12 tips för framgångsrika möten i en presentation som gör sig väl i ett onlinemöte. Vill du veta hur kamera, kläder, dramaturgi och förberedelser kan avgöra hela ditt möte, kontakta oss för en 30 minuters crash-course som garanterat tar bort både magont och mjölksyra inför nästa möte.