Skip to main content

Av Joakim Ebstein

I takt med att adblockers ökar och reklamtröttheten blir allt mer påtaglig har native advertising fått en allt större del av företags digitala marknadsbudgetar.

En definition på native advertising är att annonserna är utformade för att smälta in i miljön, dvs har samma look and feel som publicistens övriga material. Ett exempel på en native-annons är AdWords som är utformade så annonserna liknar den organiska träfflistan.

För mig handlar native advertising inte bara om annonsens utformning utan mer om det budskap man har i annonsen. Istället för erbjudandestyrda annonser (vilka självklart kan fungera jättebra) innehåller native-annonser innehåll av intresse för mottagaren. Man bygger hela kampanjen på att motsvarande content återfinns både i annonserna och på landningssidan. Att ha en tydlig avsändare i annonserna är också viktigt. De som klickar på annonserna ska självklart veta att det är en annons, men även vilket varumärke som ligger bakom.

Ett annat starkt argument att arbeta med innehållsorienterad marknadsföring är att innehållet (och kampanjen) inte försvinner som en normal annonskampanj – utan ofta tom syns mer och mer genom att innehållet finns kvar och indexeras av Google.

Ett exempel på detta är en kund som jag hjälpt med en digital kampanj där effekten höll i sig i 2 år efter kampanjens slut. Hur lyckades vi med detta? Vi började med att analysera data kring konsumenters beteenden på nätet där vi såg en trend att allt fler sökningar gjordes på sökord relaterat till något som kallas för familjeabonnemang (vilket är ett sätt att spara pengar för barnfamiljer genom ett mer förmånligt sammansatt mobilabonnemang). Kampanjen byggdes kring denna produkt och vi skapade native-annonser vars syfte vara att utbilda potentiella kunder i vad familjeabonnemang var för något. Trafiken drevs till en redaktionell landningssida som förklarade fördelarna med ett familjeabonnemang. Här fanns även länkar in i köpflödet.

Ett halvår efter annonseringens slut märkte kunden av en ökad efterfrågan på familjeabonnemang trots att kampanjen avslutades för länge sen. Den redaktionella kampanjsidan hade nu placerat sig högt i Googles organiska index och fångade upp en stor del av alla sökningar som gjordes inom detta område. Google älskar content som matchar besökares sökbeteende. Denna organiska trafik fortsatte i över två års tid efter kampanjens slut till dess att bloggen lades ner. Förutom trafik från Google var det många som delade artikeln i sociala medier.

Bilden nedan illustrerar den organiska trafiken som började efter det att kampanjperioden för annonseringen avslutats.

Google kampanj organiska trafik

 

Vill du veta mer om caset eller hur ditt företag på ett smart sätt kan arbeta med digital marknadsföring? Kontakta då C-G Hanson