Skip to main content
AllmäntKommunikation/ReklamStrategiVarumärken/Marknadsföring

Optimera budskap och mediaval efter din marknadsposition

En förutsättning för att kunna göra affärer är självklart att potentiella kunder känner till dig och vad du kan erbjuda – och ser värdet av det för sin egen affär.

Den mest kritiska faktorn för att bli övervägd är hur du har positionerat ditt företag, där grunden alltid är den kategori du placerat dig inom och förknippas med. Denna kategori måste stämma med den potentiella kundens behovsidentifikation. Om kunden söker efter en webbyrå så kommer vi som positionerat oss inom kategorin reklambyrå inte att övervägas oavsett om vi har köpt sökorden på Google eller ej. Så fundera noga igenom vad kunder kallar det som ni erbjuder.

Det finns ett antal olika scenarier/marknadspositioner som styr budskap och medieval.

  1. Kunden söker i din kategori och du är en rimligt känd leverantör

    Är du rimligt känd leverantör måste du fundera på hur kunden ser på dig och ditt varumärke. Alla kommer att vilja ha med marknadsledaren i utvärderingen och plockar sedan med några alternativ för att jämföra. Kan du inte ta positionen som marknadsledare måste du spetsa varumärket och differentiera dig från konkurrenterna. Du behöver inte utveckla marknadsbehovet utan kan koncentrera marknadsföringen på att differentiera, dvs beskriva vad som gör er speciella jämfört med konkurrenterna.

  2. Kunden söker i din kategori men du är okänd som leverantör

    Om du inte är en känd leverantör inom kategorin måste du bli det för att kunna komma upp på ”buyer’s list”. Du måste skapa kännedom och intresse för ditt företag och erbjudande hos potentiella kunder, vilket kräver att du bearbetar de företag och målgrupper som inte känner dig idag. Detta tar tid och kräver väsentligt större insatser än alternativ 1.

  3. Kunden söker inte naturligt efter den lösning ni erbjuder

    Om du arbetar på en omogen marknad eller har en ny typ av lösning, behöver du fokusera på idéförsäljning och i ett första steg få potentiella kunder att inse att de behöver den typ av produkt du erbjuder. Detta tar väsentligt längre tid än alternativen ovan och kräver mer resurser. I denna process har du också en möjlighet att skapa en ”buying vision”, dvs tidigt i processen få potentiella kunder att fatta ett antal principiella beslut som kommer att styra deras val längre fram.